Fakivágás alpintechnikával
Gyökérkiszedés, tuskókiszedés Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen és Eger vonzáskörzetében.
Igen ám, de mi lesz a földben maradt farönkkel, tönkkel?

Nos, rossz hírem van. A vastag fák gyökereinek, rönkjének eltávolítása kézi erővel, baltával, csákánnyal rendkívül munkaigényes folyamat. Vannak alternatív megoldások is, de azok nem hoznak azonnali eredményt. Ilyen például a fatönk mesterséges rothadását előidéző eljárás. Ehhez persze türelemre és speciális ismeretekre van szükség, így ha el akarjuk kerülni, hogy a kertünk közepén egy farönkbe bukdácsoljunk évtizedekig, ajánlatos azzal a céggel végeztetni a fakivágást, amelyik a gyökérkiszedés problémáját is képes megoldani.

Ne telefonálgassunk külön egy favágónak, hulladékelszállítónak, gyökérkiszedőnek, hanem bízzuk ezeket a feladatokat egy olyan cégre, amely kompletten megoldja a kertben megjelenő problémáit.

Kézi gyökérkiszedés, tuskókiszedés:

Ami a kisebb méretű tuskókiszedést, gyökérkiszedést illeti, leggyakrabban és legegyszerűbben úgy oldható meg, hogy a fakivágást nem a földfelszín felett pár centiméterrel végezzük, hanem a fa törzséből meghagyunk egy, két vagy akár három métert is. A fa környékét körülássuk, eközben a tuskó oldalgyökereit elválasztjuk a fától a megfelelő szerszám vagy gép segítségével. Amikor ez megtörtént, egy kötelet rögzítünk a meghagyott fatörzsre, és egy gép segítségével egyszerűen kifordítjuk a fa gyökerét a földből.

Gépi gyökérkiszedés, tuskókiszedés:

Amennyiben több hasonló méretű fa gyökerét kell eltávolítani, és azok közel is helyezkednek el egymáshoz, a kézi kiszedés jelentősen megnehezül, emberi erővel szinte végeláthatatlan folyamat, hiszen jelentős mennyiségű föld kiásására van hozzá szükség, illetve megszámlálhatatlan oldalgyökeret kell elvágni, többnyire nehezen hozzáférhető helyen.

A gépi gyökérkiszedés, tuskókiszedés gyakorlatilag fázisait tekintve nem különbözik a kézitől, „csupán” abban, hogy ezeket a feladatokat az emberi erő több ezerszeresével felérő gépek végzik el, napok helyett 1-2 óra alatt. Ez a megoldás lényegesen gyorsabb, viszont megfelelő nagyságú területet igényel a gépek számára, és az ezzel járó művelet sokkal jobban megbolygatja a földet mind átmérőt illetően, mind pedig mélységében.

Tuskómarás:

A tuskómarás a leggyorsabb technológia, mellyel a mai ismereteket összehasonlítva egy fának a gyökerétől megszabadulhatunk. A műveletet egy gép és annak a marótárcsája végzi, mely körkörösen „marja” le a fa tuskóját gyakorlatilag tetszőleges mélységig. A művelet kis túlzással szinte csak perceket vesz igénybe, így kifejezetten ideálisnak hangzik ezek tudatában.

Ami a legnagyobb visszatartó erő ennek a technológiának az alkalmazását illetően, az az eljárás költsége, ugyanis a gép rendkívül drága, így annak a felhasználása lényegesen nagyobb anyagi ráfordítást igényel a megrendelő részéről.

Faápolás Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen és Eger vonzáskörzetében.
Hívjon bizalommal!
Hunyor Bence: 
06-30/997-3720
e-mail: bencehunyor@gmail.com
Egyéb munkák
Szolgáltatásaim közé tartoznak még különböző alpintechnikai munkák, pl.: ereszcsatorna tisztítás, veszélyelhárítás...
Copyright 2016 - Fakivágás alpintechnikával - topalpin.hu 

Weboldalkészítés >>>